Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

700 ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΣΟΜΑΛΩΝ!

Πριν 2 ημέρες σας ανέφερα σε ένα θέμα οτι δεν παει άλλο αυτή η κατάσταση με τους πειρατές και ήδη σκεφτόμαστε εμείς οι ναυτικοί: " Ποιές θα είναι άραγε οι συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε σε λίγες μόλις μέρες; Θα γυρίσουμε άραγε σπίτια μας;"


 Η πειρατική κρίση στον Κόλπο του Άντεν, κατά μήκος των ακτών της Σομαλίας, και τώρα πλέον στην ευρύτερη περιοχή Ωκεανού έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Στην παρούσα στιγμή, άνω των 30 πλοίων και 700 ναυτικών κρατούνται όμηροι προς καταβολή λύτρων από βίαιους Σομαλούς πειρατές, ενώ τα πλοία υφίστανται επιθέσεις επί καθημερινής βάσης.

Εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων, πληροφορηθήκαμε ότι ο βασανισμός ναυτικών που έχουν απαχθεί από Σομαλούς πειρατές έχει γίνει συνήθης πρακτική. Βασανισμοί και εκτελέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στην περίπτωση του πλοίου “Beluga Nomination”, είναι σαφώς ανεπίτρεπτα εγκλήματα. Θεωρούμε ότι απαιτείται μια νέα και δραστικότερη αντιμετώπιση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος.

Η παρούσα κατάσταση είναι ανυπόφορη για την ναυτιλία. Εάν δεν αναληφθεί η αναγκαία δράση από τη διεθνή κοινότητα, η ναυτιλιακή κοινότητα θα εξετάσει όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών οδών, με πολύ δραματικά αποτελέσματα επί της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκοσμίου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης πετρελαίου. Εκτιμάται ότι η πειρατεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 7-12 δις $ ετησίως και το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά εάν οι πλοιοκτήτες υποχρεωθούν να οδηγηθούν σε εναλλακτικά μέτρα.

Ζητούμε επειγόντως από όλες τις Κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν: τη σοβαρότητα του προβλήματος, την αλλαγή των συνθηκών λόγω δολοφονιών και κακομεταχείρισης των ναυτικών, την πειρατική απειλή στην ροή του παγκόσμιου εμπορίου και τη λήψη άμεσης αναγκαίας δράσης για να σταματήσουν αυτές οι παράνομες φρικαλεότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου