Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΚΥΜΑΤΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ!


Σε συναγερμό έχει τεθεί το Λιμενικό της Ιταλίας, καθώς σκάφη με χιλιάδες μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, κυρίως Τυνήσιους, εξακολουθούν να φτάνουν στις ιταλικές ακτές.

Μόνο στη νήσο Λαμπεντούζα έχουν φτάσει τις τελευταίες 20 ημέρες, πάνω από 13.500 λαθρομετανάστες.

Την Παρασκευή, συνολικά 261 μετανάστες κατέφθασαν στη Λαμπεντούζα, από όπου ήδη απομακρύνθηκαν άλλοι 800, με πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιταχύνει τις μεταγωγές μεταναστών σε άλλα κέντρα. Οι μισοί από τους 5.000 ανθρώπους που βρίσκονται στο μικρό νησί ζουν σε κέντρο υποδοχής που είχε σχεδιαστεί για 850 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε άθλιες συνθήκες, κοντά στο λιμάνι.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών θα χρησιμοποιήσει πορθμεία, τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να φτάσουν στο νησί αύριο Κυριακή, για να μεταφέρει σε άλλα κέντρα περίπου 1.000 μετανάστες.
"Εενισχύσαμε τα λιμάνια με άνδρες και μέσα, αναδιατάξαμε τους πόρους μας και αυξήσαμε την αεροπορική παρακολούθηση", δήλωσε ο επικεφαλής της ακτοφυλακής της χώρας, ναύαρχος Μάρκο Μπρούσκο, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. "Με τις καιρικές συνθήκες να βελτιώνονται συνεχώς, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε νέες αφίξεις" πρόσθεσε.
"Ο αριθμός των ανθρώπων που αφίχθησαν στη Λαμπεντούζα τις τελευταίες 20 ημέρες είναι 13.500. Η προσπάθεια που καταβάλει το λιμενικό στο νησί είναι η μέγιστη δυνατή", είπε ο ναύαρχος.

Στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή οι ιταλικές αρχές διέσωσαν 81 μετανάστες στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, ενώ 44 άλλοι - περιλαμβανομένων 11 γυναικών, εκ των οποίων δύο ήταν έγκυες, και 7 παιδιών - διασώθηκαν στα ανοιχτά της Σικελίας.

Στο πολιτικό πεδίο, η αριστερή αντιπολίτευση κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα την δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι δημιουργεί για πολιτικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες μια κατάσταση κρίσης στη Λαμπεντούζα.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Την Πέμπτη η Frontex ανακοίνωσε ότι διευρύνει την περιοχή όπου επιχειρεί ανοιχτά της Λαμπεντούζα και παρατείνει την αποστολή της για πέντε ακόμα μήνες στην Μεσόγειο λόγω της "αξιοσημείωτης αύξησης" των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου