Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΣΕΙΣΜΟΣ 6,2 R.!



Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4:29 το απόγευμα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη, την Κάρπαθο και την Κάσο. Λίγα λεπτά μετά, σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών.

Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού, που ταρακούνησε το νότιο Αιγαίο και ιδιαίτερα την Κρήτη, εντοπίσθηκε 49 χλμ. βορειοδυτικά της Κάσου, 55 χλμ. δυτικά της Καρπάθου και 361 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ είχε εστιακό βάθος 60 χιλιομέτρων.

Όπως έγινε γνωστό από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν μεγέθους 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ τα ίδια Ρίχτερ μέτρησε και το Ευρω-Μεσογειακό Ινστιτούτο. Στα 5,9 Ρίχτερ εκτιμά το μέγεθος του σεισμού το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο.

Ο σεισμός σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται σφοδρός.

Η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή σε Κρήτη και Δωδεκάνησα, ενώ ο σεισμός έγινε αντιληπτός ακόμα και στην Αθήνα.


H δόνηση, που διήρκεσε αρκετή ώρα, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Κρήτης και αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη ενώ σε παλιά σπίτια υπήρξαν πτώσεις σοβάδων.

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Κάρπαθο, καθώς η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί. Οι κάτοικοι πετάχτηκαν κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους, καθώς μόλις άρχισε ο σεισμός έπεφταν αντικείμενα, και μετακινήθηκαν ακόμα και ηλεκτρικές συσκευές.

Έντρομοι οι γονείς πήραν τα παιδιά τους και απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, παραμένοντας στους δρόμους για αρκετή ώρα. Όσοι βρίσκονταν σε καφετέριες και στα καταστήματα κοντά στην παραλία στα Πηγάδια, απομακρύνθηκαν αμέσως.

Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, τόνισε ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους ιδιαίτερα της Ολύμπου. Στις ορεινές κοινότητες του νησιού επικράτησε αναστάτωση καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

"Είναι ένας σεισμός 6 περίπου Ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς", ανέφερε ο ευρωβουλευτής και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1995 έως το 2008, Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος βρισκόταν σε εκδήλωση στο Ηράκλειο όταν έγινε ο σεισμός. Τον παρακολουθούμε, πρόσθεσε, μετά την ενημέρωση που είχε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ειδικούς σεισμολόγους, αυτού του είδους οι δονήσεις δεν ακολουθούνται από ισχυρούς μετασεισμούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου