Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΑΕΡΙΟΙ ΡΥΠΟΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ICS


Πειρατεία και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του Διοικητικού Συμβουλίου του International Chamber of Shipping (ICS) που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Το Δ.Σ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υιοθέτηση δέσμης τεχνικών κανονισμών από την πλευρά του ΙΜΟ, που θα βοηθήσουν το ναυτιλιακό κλάδο να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές CO2 σε παγκόσμια βάση.

Τα μέλη του ICS υπογράμμισαν ότι αυτό αποδεικνύει πως ο ΙΜΟ ήταν κατ 'εξοχήν σε θέση να ρυθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ότι με βάση τα νέα μέτρα για τη ναυτιλία και την πλήρη στήριξη του ΙΜΟ δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για τη ανάπτυξη της αγοράς.

Παράλληλα το ΔΣ επανέλαβε την προτίμηση της πλειοψηφίας του κλάδου για ένα περιβαλλοντικό ταμείο αποζημιώσεων.

Τώρα που ο ΙΜΟ έχει υιοθετήσει δεσμευτικούς κανονισμούς, που θα τεθούν σε ισχύ το 2013, ο ICS ελπίζει ότι αυτό θα είναι επαρκές για να αποτρέπει τις κυβερνήσεις να επιδιώκουν λεπτομερείς κανόνες για τους αέριους ρύπους των πλοίων στο πλαίσιο της UNFCCC ή μέσω περιφερειακών απαιτήσεων, όπως από την ΕΕ.

Τα εναλλακτικά αυτά μέτρα είναι πιθανό να ισχύουν για ένα ποσοστό του παγκόσμιου στόλου και θα προσφέρουν ως εκ τούτου πολύ μικρότερη συνολική μείωση των εκπομπών από τα παγκόσμια μέτρα που συμφωνήθηκαν μέσω του ΙΜΟ, ενώ παράλληλα θα ανατρέψουν ριζικά το παγκόσμιο σκηνικό.

“Οι εθνικές ενώσεις του ICS θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις σε αυτά τα σημεία, με την υποστήριξη του ΙΜΟ, πριν από την επόμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος, που είναι προγραμματισμένη για το Δεκέμβριο στο Durban”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ICS κ. Σπύρος Πολέμης.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της συνεχιζόμενης κρίσης της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν απαχθεί από Σομαλούς πειρατές περισσότεροι από 3.000 ναυτικοί.

Τα μέλη του ICS συμφώνησαν να επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία τη σοβαρότητα της κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα έχει παραχωρήσει τον έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού σε εγκληματικές συμμορίες, παρά τις προσπάθειες και την αφοσίωση των στρατιωτικών στόλων στην περιοχή.

Όπως μάλιστα επεσήμανε ο κ. Πολέμης "Η αλήθεια για την αποτυχία των κυβερνήσεων, και η τρομερή οδύνη των απαχθέντων ναυτικών, μπορεί να είναι δυσάρεστη σε πολλούς πολιτικούς”.

Ο κ. Πολέμης εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω κλιμάκωση των πειρατικών επιθέσεων μετά τη λήξη των μουσώνων, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή στρατιωτική απάντηση στις πειρατικές επιθέσεις απλά “αυτοκόλλητο επίδεσμο σε ανοιχτό τραύμα”.

Όπως τόνισε, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αναπτυχθεί συνολική στρατιωτική στρατηγική που θα έχει αποφασιστικό αντίκτυπο.
                                                                                 Πηγή: theseanation.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου