Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

"ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ" ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ!«Έξυπνα» συστήματα και συσκευές, ικανά να γνωρίζουν ακόμη κι αν κάποιο κοντέινερ παραβιάστηκε στη διάρκεια της διαδρομής του από το ένα άκρο της Γης στο άλλο, τίθενται άμεσα στην υπηρεσία των διεθνών εμπορευματικών μεταφορών και του κλάδου των logistics.

Συγκεκριμένα, στο άμεσο μέλλον αναμένεται να χρησιμοποιηθούν τα λεγόμενα «Container Security Devices» (CSDs), τα οποία θα παρακολουθούν τη θέση, την κατάσταση και το περιεχόμενο των μετακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερς).

Η χρήση των συσκευών αυτών θα επιτρέψει με τη σειρά της να καθιερωθούν οι λεγόμενες «πράσινες λωρίδες» διέλευσης στα τελωνεία, μέσω των οποίων θα γίνεται ελεύθερη διέλευση των κοντέινερς, που είναι εξοπλισμένα με CSDs.

Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ των τελωνειακών αρχών μεγάλων χωρών του κόσμου (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Βέλγιο, κ.α.) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γενική Διεύθυνση Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης), με σκοπό οι «πράσινες λωρίδες» να επεκταθούν και να καθιερωθούν στο μέλλον σε όλα τα τελωνεία.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά το 4ο πανευρωπαϊκό συνέδριο νέων τεχνολογιών στις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics (ECITL), το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε και μια σειρά από εξειδικευμένες διαδικτυακές «πλατφόρμες παροχής πληροφοριών και διάδρασης», οι οποίες σύντομα αναμένεται να μπουν σε γενική εφαρμογή.

Οι συνεργατικές αυτές πλατφόρμες θα διευκολύνουν όσους ασχολούνται με τις μεταφορές στην α) παρακολούθηση των φορτίων, β) εύρεση φορτίων επιστροφής και αξιοποίηση των κενών φορτηγών, γ) ανταλλαγή εγγράφων μεταφοράς με τις αρχές και άλλους εμπλεκομένους φορείς και δ) εκμετάλλευση άλλων γενικών υπηρεσιών όπως τιμολόγηση, ειδικά λογισμικά, κλπ.

Ανάμεσα στις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονταν οι τεχνολογίες παρακολούθησης ειδικών και «επικίνδυνων» φορτίων, αλλά και βελτιστοποίησης της δρομολόγησης οχημάτων διανομών, νέες μορφές επιχειρηματικών σχημάτων και τρόποι δράσης για τη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην πράξη.

Τοπικός διοργανωτής φορέας του Συνεδρίου ήταν το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΜΕΤ/ ΕΚΕΤΑ), με συνδιοργανωτή το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών University of Applied Sciences Vorarlberg GmbH (FHV) της Αυστρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου