Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΩΤΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ!



Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές για να γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αιολικής ενέργειας: ανεμογεννήτρια εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά, σύμφωνα με τις εμπλεκόμενες εταιρίες, στον Ατλαντικό Ωκεανό πάνω σε ημικαταδυόμενη πλωτή εξέδρα. Μάλιστα, επίσης για πρώτη φορά, η τοποθέτηση έγινε χωρίς τη χρήση γερανών, αφού η πλατφόρμα υποστήριξης της ανεμογεννήτριας συναρμολογήθηκε εξ ολοκλήρου στη στεριά.

Πρόκειται για την ανεμογεννήτρια WindFloat, ισχύος 2 μεγαβάτ, η οποία ρυμουλκήθηκε και τοποθετήθηκε σε απόσταση περίπου 350 χιλιομέτρων ανοιχτά των ακτών της Αγκουσαντούρα, στη βορειοδυτική Πορτογαλία. «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που σου κόβει την ανάσα», αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η 'Aλλα Γουάινστιν, διευθύνουσα σύμβουλος της Principle Power. «Κατά κάποιο τρόπο, το άλμα που κάνουμε προς νέους ενεργειακούς πόρους θυμίζει αυτό που έκανε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου τη δεκαετία του 1970 όταν άρχισε να χρησιμοποιεί πλωτές κατασκευές».

Η Principle Power είναι μία από τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία WindPlus, η οποία αναπτύσσει την πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια υπό την καθοδήγηση της Energias de Portugal.
Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε για την κατασκευή της πλατφόρμας θα μπορούσε, όπως λέει, να εφαρμοστεί και για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε υπεράκτιες περιοχές, όπου υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο να τοποθετηθούν τέτοιες κατασκευές, π.χ. σε σημεία όπου το βάθος της θάλασσας ξεπερνά τα 50 μέτρα.

Η κοινοπραξία που ανέλαβε το πρότζεκτ πιστεύει ότι η ανεμογεννήτρια WindFloat, την οποία κατασκεύασε η Vestas, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τη στεριά, όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι και πιο σταθεροί.

«Είναι η ώρα για εκτεταμένες δοκιμές, προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη αυτής της πολλά υποσχόμενης τεχνολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής του τομέα καινοτομιών της Energias de Portugal Αντόνιο Βιντιγκάλ. Σύμφωνα με τον όμιλο, θα ακολουθήσουν αρκετές εβδομάδες δοκιμών της ημικαταδυόμενης εξέδρας, που θα κορυφωθούν όταν η ανεμογεννήτρια αρχίσει να παράγει ενέργεια σε πλήρη λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου