Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η ΜΕΦΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1881 ΚΑΙ ΤΗ ΣΦΑΓΗ!


«Μάχη» με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβέστες στην Χίο, για να περιορίσουν την φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από το Σάββατο στο νησί κυρίως πεύκα και μαστιχόδενδρα. Το μέτωπο της φωτιάς έχει κάψει μέχρι στιγμής80.000 στρέμματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η φωτιά σβήνει μόνο όταν φτάσει στη θάλασσα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί τα χωριά Αυγώνυμα, Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας καιΟλύμποι, ενώ πρώτος στόχος, η σωτηρία του χωριού Πυργί, γνωστού για τα «ξυστά» σπίτια του αλλά και την παραγωγή της παγκοσμίως γνωστής μαστίχας, στην οποία συμβάλει περίπου κατά 20 με 25%. 

«Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881» σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού Πολυχρόνης Λαμπρινούδη, ο οποίος μίλησε για εμπρησμό.
«Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης.

Οι προσπάθειες κατοίκων και δυνάμεων της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων της Χίου καθώς παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.

Οι φλόγες βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδενδρα. Το Πυργί καλύπτει το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου