Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΚΛΙΜΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΜΒΑΝΟΥΝ ΝΕΑ ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!


Στις 9 Αυγούστου μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο επί 7 λεπτά δυτικά της περιοχής Καραμπουρούν της Σμύρνης, ενώ οκτώ ημέρες πριν την 1η Αυγούστου τουρκικό F-16 παρενοχλήθηκε βορειοδυτικά της Χίου από Mirage 2000-5 της ΠΑ". Αυτή είναι η τελευταία "συγκομιδή" των τουρκικών ισχυρισμών-φαντασιώσεων για "ελληνικές προκλήσεις" στο Αιγαίο για τις οποίες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει θέμα στο ελληνικό ΥΠΕΞ (όπου βέβαια διεθνής χώρος είναι ο ΕΕΧ μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. τον οποίο η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει ως Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας). 

Από εκεί και πέρα δίνεται στην γειτονική χώρα μέσως δημοσιευμάτων σε πολλές εφημερίδες (Zaman, Star, Cumhuriyet κλπ) η εικόνα έντασης στους ουρανούς του Αιγαίου (περιέργως διάγουμε μία από τις πιο ήσυχες περιόδους των τελευταίων ετών, αν όχι την πιο ήσυχη με λίγες παραβιάσεις του ΕΕΧ) με τα τουρκικά μαχητικά να γίνονται υποτίθεται στόχος των "Ελλήνων εισβολέων" που μάλιστα φτάνουν στο σημείο να παραβιάσουν ακόμα και τον "εναέριο χώρο της ΤΔΒΚ"(προφανώς όταν έχουν καύσιμα για τέτοιες αποστολές, λέμε εμείς...).  

Μάλιστα κάνουν αναφορά σε αερομαχία της 16ης Αυγούστου με το ελληνική μαχητικό να "εγκλωβίζει αδικαιολόγητα" στην περιοχή της Σμύρνης τουρκικό μαχητικό κάτι για του οποίο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποτίθεται ότι διαμαρτυρήθηκε στο ΥΠΕΞ! 

Γενικά περιγράφεται ένα κλίμα έντασης, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πέρα από τις συνηθισμένες αναχαιτίσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν καταλήξει καν σε κάποια εμπλοκή και αυτό το σημειώνουμε αφού προηγούμενως το έχουμε διασταυρώσει από τρεις ανεξάρτητες πηγές στος πολεμικές Μοίρες, πλην ΓΕΑ, φυσικά.

Άρα; Άρα ή υπάρχει άπνοια δημοσιογραφικών θεμάτων εν μέσωω Αυγούστου ή θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα. Π.χ. η Star έγραψε για "αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι (σ.σ.: τα δύο νησιά με ανάρτηση ακόμα και στο site του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εδώ και κάποια χρόνια, δεν αναγνωρίζονται ως τμήμα του ελληνικού εθνικού εδάφους, αλλά ως "γκρίζα ζώνη").

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στις 29 Αυγούστου παραδίδεται με κάθε επισημότητα από τα ναυπηγεία Anadolu (ADIK) το όγδοο νέο αποβατικό LCT, του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο καθελκύστηκε μόλις στις 12 του περασμένου Μαΐου! Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί τα επτά σκάφη τα οποία είναι ετοιμοπόλεμα.

Το μήκος του κάθε σκάφους φτάνει τα 79,85 μέτρα, το βύθισμα τα 11 και το πλήρες εκτόπισμα τους 1.155 τόννους. Η μέγιστη τελική ταχύτητα ανέρχεται σε 22 κόμβους, ενώ με 16 κόμβους η εμβέλεια είναι 400 ναυτικά μίλια. Το πλήρωμά τους αποτελείται από 22 άτομα και μπορούν να μεταφέρει εναλλακτικά 3 άρματα μάχης Μ60 ή 17 φορτηγά ή 250 στρατιώτες. Δηλαδή τα οκτώ πλοία μπορούν να περαιώσουν με ένα μικτό φορτίο αρμάτων και προσωπικού 4+4 σκαφών, 12 άρματα μάχης και 1000 στρατιώτες από την Φώκαια στην Χίο μέσα σε 30' περίπου.

Μήπως θα μπορούσε να ερωτήσει το υπουργείο Εξωτερικών το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών για ποια ακριβώς χρήση προορίζουν τα νέα αποβατικά; Μαζί, φυσικά με τις νέες γέφυρες ζεύξης υδάτινων κωλυμάτων που αγκαθιστούν στον Έβρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου