Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ECO SHIPS


Όποιος βιάζεται σκοντάφτει και εν προκειμένω στη ναυτιλία κινδυνεύει να χάσει χρήματα.Τα τελευταία 24ωρα το θέμα της ναυπήγησης πλοίων οικολογικού "χαρακτήρα" έχει προκαλέσει τον συνήθη "διχασμό" σε αναλυτές και όχι μόνο, για το αν και κατά πόσο μια τέτοια επένδυση είναι συμφέρουσα και αποδοτική στη παρούσα φάση. Οι υπέρμαχοι των πλοίων της συγκεκριμένης κατηγορίας, λένε ότι αυτά μελλοντικά θα έχουν "το πάνω χέρι" των αγορών ενώ υπάρχουν και φωνές, μερικές εκ των οποίων επώνυμων της ναυτιλιακής κοινότητας, που λένε ότι η βιασύνη μπορεί να αποβεί ζημιογόνα.
Να θυμίσουμε ότι προ ετών η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είχε υποστηρίξει ένθερμα τη λογική των robust κατασκευών με υλικά ανθεκτικά, στη διαδρομή του χρόνου και καταφανώς φιλικότερα σε σχέση με κατασκευές του παρελθόντος.
Η πρόταση αυτή τότε είχε προκαλέσει συζητήσεις στη παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και στην οικογένεια των νηογνωμόνων καθώς έβαζε μια επαναστατική παράμετρο, που βέβαια εκτός της αποδοτικής λειτουργίας σχετίζεται και με την επικερδή απόσβεση των επενδύσεων για τις μονάδες που κτίστηκαν ή κτίζονται με αυτή τη λογική.
Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να ηγούνται σε παγκόσμια κλίμακα στην ανανέωση του στόλου τους ενώ είναι γνωστά τα στοιχεία που αφορούν και στο ελληνικό νηολόγιο το οποίο μπορεί να χάνει σε μονάδες αλλά αυξάνει σε τονάζ και μάλιστα με πλοία που κατασκευαστικά κινούνται στην αιχμή των απαιτήσεων της ισχύουσας νομολογίας που όσον αφορά τη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος είναι υπερεκτιμημένη και υπέρ του δέοντος αυστηρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου