Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΗ ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΟΥΕΖ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ!




Στη διώρυγα του Σουέζ εισήλθαν δύο επιθετικά πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το USS Kearsarge και το USS Ponce, τα οποία βρίσκονται καθ' οδόν για τη Μεσόγειο, σύμφωνα με αξιωματούχο της διώρυγας, καθώς η Δύση εντείνει τις πιέσεις στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί.

Τα πλοία βρίσκονται στη νότια είσοδο της διώρυγας και αναμένεται να περάσουν τη διώρυγα στις 3.30 μμ ή στις 4.00 μμ (τοπική και ώρα Ελλάδας).
 
USS KEARSARGE
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι επρόκειτο να μετακινήσουν πλοία και αεροσκάφη εγγύτερα στη Λιβύη.

Το Kearsarge έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 2.000 πεζοναυτών. Ωστόσο η μετακίνηση αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών εκτιμάται ότι αποτελεί κυρίως συμβολική επίδειξη ισχύος καθώς ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι νατοϊκοί της σύμμαχοι δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι για άμεση στρατιωτική επέμβαση στη χώρα, όπου ο Καντάφι έχει χάσει τον έλεγχο σε μεγάλες περιοχές.

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι τα πλοία αναπτύσσονται εν αναμονή πιθανής ανθρωπιστικής επιχείρησης, τονίζοντας ωστόσο ότι «καμία επιλογή δεν αποκλείεται».

«Εξετάζουμε πολλές επιλογές και πιθανότητες. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν εγκρίνει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στη Λιβύη.

Επίσης, έκανε γνωστό ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία ούτε στους κόλπους του ΝΑΤΟ για στρατιωτική επέμβαση, ενώ ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκο θέμα τη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη βορειοαφρικανική χώρα.
«Δεν υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για προσφυγή στη βία», ανέφερε ο Γκέιτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Μάικ Μάλεν.

Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, επικεφαλής της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, δήλωσε στο Κογκρέσο πως το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού θα απαιτούσε τον βομβαρδισμό της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας και αυτό, τόνισε, σημαίνει πλήρη στρατιωτική εμπλοκή.
«Θα έπρεπε να καταστρέψουμε το αντιαεροπορικό σύστημα για να εγκαταστήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού... Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτό θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση. Δεν μπορείς απλώς να πεις στους ανθρώπους να μην πετούν τα αεροσκάφη τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο νεοδιορισθείς Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ τόνισε ότι μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να έχει την ξεκάθαρη έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

«Θα διατηρήσουμε την πίεση στον Καντάφι μέχρι να παραιτηθεί και αφήσει το λαό της Λιβύης να εκφραστεί ελεύθερα και να καθορίσει το μέλλον του», δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου