Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!



«Σήμα κινδύνου» εκπέμπει η ναυτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, αφού τα ευτράπελα στη λειτουργία του συστήματος δεν έχουν τελειωμό. Μετά τα απανωτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος σε όλα τα επίπεδα, όπως αποτυπώνονται στις θέσεις που έχουν προβάλει τόσο η πλοιοκτησία όσο και η ναυτεργασία, η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού αναδεικνύει ακόμα ένα μείζον πρόβλημα.

Την παρουσία γυναικών ναυτικών στα πλοία, αφού σύμφωνα με τους πλοιάρχους ένα μεγάλο ποσοστό των πρωτοετών σπουδαστών και ειδικά οι γυναίκες, δεν καταφέρνουν να βρουν πλοίο για να κάνουν την υποχρεωτική πρακτική εκπαίδευσή τους. Σε επιστολή της προς τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, η ΠΕΠΕΝ επισημαίνει:
«Δεν μπορεί να μιλάμε για προσέλκυση και παραμονή των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, όταν δεν μπορούμε να τους διασφαλίσουμε το αυτονόητο. Δηλαδή, την πρακτική τους εκπαίδευση που είναι και επιδοτούμενη», και προσθέτει:
«Ειδικότερα, το πρόβλημα εστιάζεται στις σπουδάστριες των Ακαδημιών. Εκεί, οι περισσότερες πόρτες των ναυτιλιακών είναι ερμητικά κλειστές».

Τη θέση αυτή εκφράζει η ΠΕΠΕΝ σε μια περίοδο που το ΥΘΥΝΑΛ σχεδιάζει αλλαγές στη ναυτική εκπαίδευση, με το άνοιγμα στην ιδιωτική εκπαίδευση να είναι πολύ πιθανό.

Ομως εκτός από την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, σε μια περίοδο που υπάρχει παγκοσμίως μεγάλη έλλειψη αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, ακόμα ένα μεγάλο θέμα είναι και η παραμονή των νέων σπουδαστών ή ναυτικών στο χώρο, αφού οι «διαρροές» για διάφορους λόγους είναι μεγάλες. Μία από τις αιτίες είναι η μη ανεύρεση πλοίου για τα υποχρεωτικά εκπαιδευτικά ταξίδια.



Τα προβλήματα
Η ΠΕΠΕΝ υποστηρίζει ότι παρά τις επισημάνσεις της, εδώ και πολύ καιρό, για τη δυσλειτουργία που υπάρχει στη ναυτική εκπαίδευση και ειδικότερα στο πρακτικό κομμάτι της εκπαίδευσης των σπουδαστών, «ζούμε τις τελευταίες ημέρες το "θέατρο του παραλόγου" για άλλη μια φορά».
«Για να γίνουμε πιο σαφείς», συνεχίζει η ΠΕΠΕΝ, «ένα μεγάλο μέρος των πρωτοετών σπουδαστών περιφέρεται στους δρόμους του Πειραιά, από ναυτιλιακό γραφείο σε ναυτιλιακό γραφείο, κάνοντας αιτήσεις και παρακαλώντας να τους δώσουν τη δυνατότητα να μπουν σ' ένα πλοίο να κάνουν την πρακτική-υποχρεωτική εκπαίδευση, χωρίς να το κατορθώνουν».

Χωρίς ανταπόκριση
Σύμφωνα με την ΠΕΠΕΝ είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι σπουδαστές «παρακαλούν ζητώντας τη βοήθεια του οποιουδήποτε αφού δεν βρίσκουν ανταπόκριση, ούτε από την πλευρά της πολιτείας, που έχει και την υποχρέωση, αλλά ούτε και από μια μερίδα της πλοιοκτησίας».
Η Ενωση Πλοιάρχων ζητά την παρέμβαση του ΥΘΥΝΑΛ, Γιάννη Διαμαντίδη, προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. «Είναι προσβολή για όλους, να ταλαιπωρούνται τα παιδιά σ' αυτή τη φάση της ζωής τους εντελώς άδικα, επειδή κάποιοι δεν θέλουν ν' αγγίξουν το πρόβλημα», τονίζει.


Η θέση του ΙΜΟ
Στο τελευταίο συνέδριο της WISTA International που πραγματοποιήθηκε πέρσι στην Αθήνα, ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Ευθύμιος Μητρόπουλος, έχοντας στα χέρια του τις προβλέψεις διεθνών οίκων για τη μεγάλη αύξηση της έλλειψης αξιωματικών επεσήμανε: «Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες ναυτικούς για να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Ευθύμιος Μητρόπουλος, στο συνέδριο της Wista.
Ο γ.γ. του ΙΜΟ υπογράμμισε ότι οι γυναίκες ναυτικοί είναι μια πηγή που δεν χρησιμοποιείται επαρκώς και ορθά, αν και θα μπορούσε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος εμπορικός στόλος.


Πηγή: naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου