Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΠΕΝ: " ΧΡΗΖΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ "



Τους κινδύνους για τη ναυτιλία αλλά και γενικότερα για το ναυτικό επάγγελμα από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των ΑΕΝ και εξ αφορμής της αναστολής λειτουργίας της ΑΕΝ Μακεδονίας λόγω ακαταλληλότητας των κτηρίων, έθεσε με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Μιχ. Χρυσοχοϊδη, ο Πρόεδρος του Δ. Σ της ΠΕΠΕΝ κ. Γ. Βλάχος.

Ειδικότερα στην επιστολή του ο κ. Βλάχος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ,

Επανειλημμένως, έχουμε αναφερθεί στο τεράστιο πρόβλημα της Ναυτικής Εκπαίδευσης. Ένα θέμα, που, όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, εξαρτάται απόλυτα το μέλλον της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας. Μια Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία που την οδηγείτε σε λανθασμένες διαδρομές αφού το μόνο το οποίο επιτυγχάνεται είναι η μη προσέλκυση των νέων στο Ναυτικό επάγγελμα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ έχουμε κουραστεί να ακούμε σημαντικές ανακοινώσεις για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα και την περιβόητη αναβάθμιση της Ναυτικής εκπαίδευσης.

Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας, στο χώρο της Ναυτιλίας. Ένας χώρος που αρχικά έχει μείνει ακέφαλος, αφού αναφέρεται σαν επιπρόσθετο αντικείμενο στο χώρο άλλου βασικού Υπουργείου, κατά την άποψη της Κυβέρνησης και κατ’ επέκταση δική σας.

Αυτό λοιπόν το μερισματικό «…. και Ναυτιλίας», Υπουργείο, θυμήθηκε όλως ξαφνικά, ότι , υπάρχει πρόβλημα στο κτιριακό συγκρότημα της Ακαδημίας Ε.Ν. στη Μηχανιώνα. Και μάλιστα, το θυμήθηκαν δύο ημέρες πρίν αρχίσει το νέο Ακαδημαϊκό έτος.

Δεν γνωρίζω ποίων εγκεφάλων απόφαση ήταν αυτή, αφού είχαν όλο το καλοκαίρι για να πραγματοποιήσουν τις ενδεχόμενες διορθωτικές-επισκευαστικές εργασίες, που δεν πραγματοποιήθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια.

Αυτό που στην κυριολεξία μας εκπλήσσει, είναι το γεγονός πως τόσα χρόνια επέτρεπαν την λειτουργία της Ακαδημίας, εκθέτοντας τόσο κόσμο σε κίνδυνο και ιδιαιτέρως τους σπουδαστές.

Ο κίνδυνος αντιλαμβανόμαστε είναι υπαρκτός, (πολύ αργά όμως το κατάλαβαν) όπως υπαρκτός, είναι και ο κίνδυνος να χαθεί μια χρονιά για τους Δοκίμους Πλοιάρχους και Μηχανικούς, αφού περιμένουν να αποφασίσουν οι τεχνικές υπηρεσίες για την καταλληλότητα (;) των κτιρίων. Και το σημαντικότερο, μέχρι στιγμής δεν έχει εξευρεθεί νέα στέγη για την φοίτηση των σπουδαστών.

Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμεθα ότι και στέγη να βρεθεί, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα για την απόκτηση πιστοποιητικών Σωστικών και GMDSS. Συνεπώς, χρονικά θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα σε σύγκριση με τους σπουδαστές άλλων σχολών αφού θα έχουν μείνει αρκετά πίσω.

Και επειδή, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός :«Ενός λάθους μύρια έπονται» σας κρούουμε των κώδωνα των ανησυχιών μας και των εμπειριών μας, ότι αυτή η ταλαιπωρία των σπουδαστών, θα έχει και συνέχεια, αφού στο τέλος της περιπετειώδους χρονιάς δεν θα βρίσκουν πλοία να ταξιδέψουν για το απαραίτητο εκπαιδευτικό τους εξάμηνο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη χρονιά τους.

ΕΜΕΙΣ σαν προάγγελοι κακών μαντάτων, σας γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα με τους νέους αυτούς που θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν την πρακτική τους άσκηση και δεν θα βρίσκουν πλοία.

Θεωρούμε ότι είσαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή και ζητούμε την παρέμβαση σας και λύση του προβλήματος εδώ και τώρα.

Νομίζουμε ότι η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία χρειάζεται περισσότερο σεβασμό και ιδιαιτέρως ο Έλληνας σπουδαστής, ο οποίος κάνει όνειρα για μια μεγάλη Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία.

Στηρίξτε και βοηθείστε τον Έλληνα σπουδαστή. Αυτός είναι το μέλλον της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, αν και αφού φροντίσετε, πάνω απ’ όλα, να την διατηρήσετε…

Για την Π.Ε.Π.Ε.Ν.»
Πηγή: theseantion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου