Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ Ν.ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Το πολεμικό ναυτικό της Νέας Ζηλανδίας κλήθηκε το Σάββατο να βοηθήσει στον περιορισμό της διαρροής πετρελαίου από ένα λιβεριανό φορτηγό πλοίο, σε έναν τουριστικό κόλπο, γνωστό για την πλούσια θαλάσσια πανίδα του.

Το φορτηγό πλοίο Rena, χωρητικότητας 47.000 τόννων προσάραξε το πρωί της Τετάρτης στον Κόλπο του Πλέντι, στον Υφαλο του Αστρολάβου, 22 χλμ ανοικτά της πόλης Τοράνγα της Νέας Ζηλανδίας και κινδυνεύει να υποστεί ρήγμα και να διαρρεύσουν στη θάλασσα περίπου 1.700 τόννοι πετρελαίου.

Το καύσιμο που έχει ήδη διαρρεύσει έχει σχηματίσει μια πετρελαιοκηλίδα μήκους πέντε χιλιομέτρων στην οποία έχουν παγιδευτεί πολλά πουλιά.

Το πολεμικό ναυτικό της χώρας έχει στείλει τέσσερα πλοία στην περιοχή, ενώ ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις ακτές στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ευρείας κλίμακας επιχείρησης καθαρισμού.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Νικ Σμιθ δήλωσε χθες ότι η προσάραξη του Rena "είναι πιθανό να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη θαλάσσια οικολογική καταστροφή στη Νέα Ζηλανδία εδώ και δεκαετίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου