Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑ


Για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες κακοκαιρίας, τα συνεργεία διάσωσης επέστρεψαν στο κατάστρωμα του φορτηγού πλοίου «Ρένα», το οποίο την περασμένη Τετάρτη προσάραξε στον ύφαλο του Αστρολάβου, περίπου 20 χιλιόμετρα ανοιχτά των νεοζηλανδικών ακτών.

Μέσα στις επόμενες ώρες, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα επιχειρήσουν την απάντληση του πετρελαίου που έχει απομείνει στις δεξαμενές, εν μέσω φόβων για διάλυση του πλοίου, το οποίο έχει υποστεί μεγάλη ρωγμή.

Σχεδόν 400 τόνοι πετρελαίου πιστεύεται πως έχουν καταλήξει στη θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα εκτείνεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων, ενώ κομμάτια λάσπης πετρελαίου ξεβράζονται εδώ και μέρες στις παρθένες ακτές της βόρειας Νέας Ζηλανδίας. Το «Ρένα» μεταφέρει περίπου 1370 κοντέινερ, 11 από τα οποία περιέχουν επικίνδυνα υλικά. Σχεδόν 100 κοντέινερ έπεσαν στη θάλασσα, καθώς το πλοίο έχει πάρει κλίση.

Η μοναδική ενθαρρυντική είδηση είναι ότι το «Ρένα» σταθεροποιήθηκε πάνω στον ύφαλο, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει η απάντληση. «Παρότι τα νέα είναι καλά, ας μην ενθουσιαζόμαστε ιδιαίτερα», προειδοποίησε ο επικεφαλής των επιχειρήσεων Μπρους Αντερσον. «Η αποστολή μας ήταν ήδη περίπλοκη και τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα τώρα που το σκάφος έχει υποστεί ζημιές».



Χθες, οι αρχές συνέλαβαν τον καπετάνιο του ελληνόκτητου πλοίου, ένα 44χρονο Φιλιππινέζο, και του απήγγειλαν κατηγορίες για «χειρισμό σκάφους με τρόπο τέτοιο, που προκάλεσε άσκοπο κίνδυνο ή ρίσκο». Την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας προβληματίζει εξαρχής το γεγονός ότι το πλοίο προσάραξε σε χαρτογραφημένο ύφαλο, γνωστό στους ναυτικούς, και μάλιστα σε ήρεμα νερά.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, ο γενικός διευθυντής της πλοιοκτήτριας Costamare, εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν, διαβεβαιώνοντας πως η εταιρία συνεργάζεται με τις νεοζηλανδικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί γιατί το πλοίο προσάραξε στον ύφαλο, ενώ διαβεβαίωσε ότι τυχόν αποζημιώσεις θα καταβληθούν με βάση τη διεθνή νομοθεσία. «Θέλουμε να πούμε στους κατοίκους της Ταουράνγκα ότι λυπούμαστε βαθύτατα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για την απειλή που αντιμετωπίζουν οι πανέμορφες ακτές σας εξαιτίας του πετρελαίου, το οποίο ξεβράζεται», είπε μεταξύ άλλων ο Διαμαντής Μάνος. «Το πλοίο που προσάραξε είναι δικό μας και απολογούμαστε χωρίς δισταγμό για ό,τι συνέβη».

Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους λόγω της δυσοσμίας από το πετρέλαιο. Η πρόσβαση σε περίπου 30 χιλιόμετρα ακτογραμμής έχει αποκλειστεί για το κοινό, καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση για τον καθαρισμό του πετρελαίου. Εκατοντάδες πτηνά έχουν εντοπιστεί νεκρά, ενώ οι ειδικοί δίνουν μάχη για να σώσουν ένα ολόκληρο οικοσύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου