Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ: ΠΟΤΕ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΥΡ ;


Πότε αναλαμβάνουν δράση οι ένοπλες ομάδες ; Πότε πυροβολούν ;

Τα δυο αυτά ερωτήματα δεν έχουν τόσο καθαρές απαντήσεις απο το ισχύον βρετανικό νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της πειρατείας στη θάλασσα.

Η βρετανική κυβέρνηση έλαβε απο τις πρώτες σχεδόν στο κόσμο την απόφαση να επιτρέψει την επάνδρωση των πλοίων με ιδιωτικές ένοπλες ομάδες ως άμυνα κατά της πειρατείας, όμως σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιτροπής της Βρετανικής Βουλής, απαιτούνται περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με το καθεστώς εμπλοκής.

Στην πολυσέλιδη έκθεση που παρουσιάζει το Marine news επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι η πειρατεία στη Σομαλία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα.

Όπως αναφέρει η εν λόγω επιτροπή στην έκθεση της : “Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως κράτος, το οποίου τα δυνατά και ευπαθή σημεία στη θάλασσα είναι ευδιάκριτα, θα πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή απάντηση που πρέπει να δοθεί στο φαινόμενο της πειρατείας”.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι τον Φεβρουάριο διοργανώνεται στη Μεγάλη Βρετανία διεθνή διάσκεψη για ο μείζον αυτό θέμα η οποία θα πρέπει να παράξει αποφασιστικά αποτελέσματα κατά της πειρατείας.

“Η κυβέρνηση”, προστίθεται, “στην έκθεση όχι μόνο πρέπει να επιτρέψει τους ένοπλους ιδιώτες φρουρούς να έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τη Βρετανική σημαία κατά των Σομαλών πειρατών, αλλά να παρέχει την κατάλληλη νομική υποστήριξη εμπλοκής”. 
Εξάλλου, η επιτροπή χαιρετίζει την εξαγγελία του Πρωθυπουργού που επιτρέπει την αξιοποίηση ένοπλων ομάδων , ωστόσο οι οδηγίες της κυβέρνησης για τους κανόνες εμπλοκής δεν είναι σαφείς και δεν βοηθούν τον πλοίαρχο να κρίνει πότε η ένοπλη δύναμη θα εμπλακεί στην αντιμετώπιση των πειρατών, εκτιμούν οι βρετανοί βουλευτές, μέλη της επιτροπής.

“Αυτό που ο κάθε ένας ρωτά είναι αν ένα μικρό πειρατικό πλοίο πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το Βρετανικό εμπορικό πλοίο, πότε ο ένοπλος φρουρός μπορεί να «ανοίξει πυρ;” επισημαίνει ο Πρόεδρος της επιτροπής, Βουλευτής κ. Richard Ottaway.  Αυτό συνάμα είναι και το κυρίαρχο ερώτημα που επιδιώκει να απαντήσει η επιτροπή.

“Η κυβέρνηση”, συνεχίζει ο κ. Ottaway, “πρέπει να παρέχει σαφέστερη κατεύθυνση σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται”.

Η επιτροπή από την πλευρά της στην έκθεση της συστήνει επί του θέματος αυτού “να μην υπάρχει κάποιος περιορισμός στην βρετανική νομοθεσία που να απαιτεί απο ένα θύμα μιας πειρατικής επίθεσης να περιμένει το πρώτο πλήγμα του επιτιθέμενου, πριν ενεργήσει για την αυτοάμυνα του”.

 Όλη την έκθεση μπορείτε να την διαβάσετε στο link

http://www.publications.parliament.uk/pa/cm201012/cmselect/cmfaff/1318/1318.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου