Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΤΟ ΙΡΑΝ.



Οι μισοί από τους 290 βουλευτές του ιρανικού κοινοβουλίου στηρίζουν σχέδιο νόμου, που προβλέπει τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ, ενός στρατηγικού σημείου από όπου γίνεται η μεταφορά μεγάλης ποσότητας πετρελαίου που εξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάνω από τους μισούς από τους 290 βουλευτές έχουν ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο, για να κλείσουν τα Στενά, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις, είπε Ιρανός βουλευτής στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις δυτικές επιθετικές ενέργειες καθιστώντας αδιάβατη τη θαλάσσια αυτή οδό, εάν δεν αρθούν οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Οι χώρες εκείνες, οι οποίες παράνομα επέβαλαν εμπάργκο σε βάρος μας, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να περνούν τα Στενά του Ορμούζ και τα δεξαμενόπλοια που έχουν προορισμό αυτές τις χώρες θα έπρεπε επομένως να μην επιτρέπεται να περνούν τα Στενά, εάν οι κυρώσεις δεν αρθούν» δήλωσε ο ίδιος.

Ακόμη, πρότεινε κάθε πλοίο που περνά από τα στενά να καταβάλει το 3% της τιμής κάθε βαρελιού πετρελαίου που μεταφέρει ως «τέλος διέλευσης» στο Ιράν.

Πάντως, αν και παρόμοια νομοσχέδια έχουν προταθεί στο κοινοβούλιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο παρελθόν, αποσύρθηκαν, αφού η κυβέρνηση άσκησε βέτο.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις στη χώρα εξαρτώνται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά την εκτελεστική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου