Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΕΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΟΙΑ.


Επανέρχονται τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση για μονομερή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου από τα πλοία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες μια πρόταση για τον περιορισμό των εκπομπών από τα πλοία, ελλείψει μιας διεθνούς λύσης, ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, εδώ και μία δεκαετία δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει σχετικά με τα μέτρα για τον περιορισμό των αερίων εκπομπών από τα πλοία. Ενώ ο ΔΝΟ είναι η καλύτερη οντότητα για τη ρύθμιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία στην πράξη καθυστερεί δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, η Elina Bardram επικεφαλής του τμήματος διεθνούς αγοράς διοξειδίου του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζουμε είναι και η συμμετοχή της ναυτιλίας στο διεθνές σύστημα εμπορίας ρύπων πρόσθεσε η αξιωματούχος.
Θα καταθέσουμε μία πρόταση που δεν θα φέρει διακρίσεις στη ναυτιλία συμπλήρωσε η Elina Bardram για να διασκεδάσει προφανώς τους φόβους της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν και βασίμως ότι η υιοθέτηση μονομερών μέτρων από την ΕΕ, μειώνουν την θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό.
Ο ΔΝΟ αναγνωρίζει το "επείγον" της ανάγκης μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία, είπε από την πλευρά του, ο Ανδρέας Χρυσοστόμου, πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του ΔΝΟ. Ο Οργανισμός έχει θεσπίσει ήδη υποχρεωτικά μέτρα ενεργειακής απόδοσης των πλοίων ενώ συνεστήθη και μία ομάδα η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις που περιλαμβάνουν μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Αυτή η αξιολόγηση θα γίνει το επόμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου