Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ!

Τροπολογία για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας και τη διάσωση 1.000 θέσεων εργασίας ψηφίστηκε απόψε στη Βουλή, ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από όλους ώστε τα ναυπηγεία να γίνουν η ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας, ενώ παράλληλα ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό και τον κ.Μπαλτάκο για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που έδωσαν λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ώστε να σωθούν οι θέσεις εργασίας στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη της Ελευσίνας.

Ο γραμματέας της κυβέρνησης ευχήθηκε, για συμβολικούς λόγους όπως είπε χαρακτηριστικά, να παραδώσουν την πρώτη πυραυλάκατο μια μέρα έστω νωρίτερα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θανάσης Δανούσης, διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να παραδώσουν την πυραυλάκατο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.
«Ευχαριστούμε από καρδιάς, εμείς οι 1.000 περίπου οικογένειες των εργαζομένων για την πρωτοβουλία και την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, να λύσουν το γόρδιο δεσμό με τα ναυπηγεία Ελευσίνας», σημείωσε ο κ. Δανούσης και πρόσθεσε:
«Μια μονάδα εξαθλιωμένη, μετά από δύο χρόνια παίρνει μπροστά και μπορεί να γίνει η ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Εξαρτάται και από εμάς τους εργαζόμενους να στηρίξουμε τα ναυπηγεία αλλά καλούμε και τους Έλληνες εφοπλιστές να τα στηρίξουν».
Η συμφωνία-πλαίσιο
Τη συμφωνία-πλαίσιο που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και των Ναυπηγείων Ελευσίνας παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Με τη συμφωνία επιτυγχάνονται τα εξής:
1) Δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και λειτουργούν άμεσα.
2) Οι 1.000 εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά, δεν χάνουν τη δουλειά τους.
3) Οι πυραυλάκατοι, αναγκαίες για το Πολεμικό Ναυτικό, αρχίζουν να παραδίδονται με νέο πρόγραμμα. Δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία με πρώτο την πυραυλάκατο Ρίτσο.
4) Δεν υπάρχει αύξηση τιμήματος παρά αυτά που ζητάει η εργοδοσία.
5) Υπογράφηκε συμφωνία-πλαίσιο για πληρωμή των εργαζομένων, παράδοση των πυραυλακάτων με χρονοδιαγράμματα πληρωμών και εργασιών.
6) Θα υπογραφεί σύντομα και τροποποίηση της σύμβασης χωρίς αύξηση τιμήματος, η οποία βεβαίως τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή.
Όλα τα παραπάνω, όπως αναφέρθηκε, πραγματοποιούνται έπειτα από έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών (ΣΟΛ), που πιστοποιεί ό,τι αναφέρει ακριβώς η νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή «αντιστοιχία καταβληθέντος τιμήματος με εκτελεσθέν έργο και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για καθένα ξεχωριστά από τα συγκεκριμένα πλοία».
Η συμφωνία-πλαίσιο κατατέθηκε στη Βουλή προς ενημέρωση της και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επανέλθει στο θέμα για τις κυρώσεις (συμφωνίας-πλαίσιο και τροπολογίας 450) και για την τροποποίηση της σύμβασης για τις πυραυλακάτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου