Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ!


Καθημερινά, διαβάζω στο διαδίκτυο θέματα που αφορούν όλους μας, αλλά τα media έχουν τους λόγους τους που δεν τα παρουσιάζουν!

Ένα από αυτά είναι και η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στο Αζερμπαϊτζάν, υπεγράφη χθες, από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ιωάννη Διαμαντίδη και τον Αζέρο ομόλογό του, διμερής συμφωνία για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου ενδιαφέροντος της χώρας μας για την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις χώρες του Καυκάσου και Ευξείνου Πόντου στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών και ειδικότερα με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο κατέχει σημαντική γεωπολιτική θέση στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας όσο και στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή του Καυκάσου.


 Τα κύρια σημεία της ναυτιλιακής συμφωνίας εστιάζονται στη:
-προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στο ναυτιλιακό τομέα,

-αύξηση της συμμετοχής των πλοίων των συμβαλλομένων μερών στο μεταξύ τους εμπόριο με βάση τις αρχές του ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού,

-παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων τόσο στα πλοία όσο και στους ναυτικούς των δύο χωρών,

-συνεργασία των δύο κρατών για την εξάλειψη των εκάστοτε παρουσιαζόμενων εμποδίων στις ναυτιλιακές μεταφορές.
Στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Διαμαντίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ομόλογό του και αξιωματούχους της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου