Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

Το καραβάκι Οινούσσαι 3.

Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει η περίπτωση των πιστοποιητικών του Ρωσικού Νηογνώμονα Πλοίων καθώς κάθε μέρα αυξάνεται συνεχώς η λίστα των πλοίων που κατείχαν τέτοια πιστοποιητικά και τα οποία τώρα, με αποφάσεις των κατατόπους Λιμενικών Αρχών, διακόπτουν τα δρομολόγια τους, μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κατάλογος των πλοίων με πιστοποιητικά του Ρωσικού Νηογνώμονα που δεν είναι σε ισχύ έχει φτάσει τα 46, ενώ όλες οι μεγάλες εταιρίες όπως η
ΑΝΕΚ και η Hellenic Seaways σπεύδουν με ανακοινώσεις τους να διευκρινίσουν ότι κανένα πλοίο τους δεν είναι εγγεγραμμένο στον εν λόγω νηογνώμονα.

Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο Ρωσικός Νηογνώμονας, υπό την εποπτεία του οποίου εκδίδονταν τα εν λόγω πιστοποιητικά, διέκοψε τη συνεργασία του με την εταιρεία που τον εκπροσωπούσε στον Πειραιά.

Από αυτήν την εταιρεία προμηθεύονταν τα πιστοποιητικά και τα συγκεκριμένα ελληνικά πλοία, που τις τελευταίες δύο ημέρες άρχισαν να ακινητοποιούνται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος του εδώ παραρτήματος του Ρωσικού Νηογνώμονα, εκλήθη να εξηγήσει γιατί διακόπηκε η σχετική συνεργασία, με τον κίνδυνο κάποια πλοία να μείνουν ακάλυπτα αν και δεν είχε ακόμη προκύψει το εν λόγω θέμα, καθώς οι αρμόδιες αρχές ήδη από τον περασμένο Μάιο γνώριζαν το πρόβλημα.

Χθες, Τρίτη, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπέγραψε ειδική σύμβαση ανάθεσης έργου με άλλους Νηογνώμονες, ώστε τα πλοία να ελεγχθούν από δικούς τους επιθεωρητές και κατόπιν τα πιστοποιητικά κλάσης τους να εκδοθούν, με βάση τα δικά τους πρότυπα, από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετές ημέρες, μέχρις ότου επανέλθουν στη γραμμή - εφόσον κριθούν κατάλληλα - τα συγκεκριμένα πλοία, οπότε οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια της ακτοπλοΐας, που ξεκίνησαν μετά τον πρώτη ακινητοποίηση πλοίου, θα ισχύσουν και τις επόμενες ημέρες.

Επίσης χθες το απόγευμα υπήρξε πρόβλημα με εκατοντάδες επισκέπτες στο φαράγγι της Σαμαριάς καθώς εγκλωβίστηκαν επειδή απαγορεύτηκε ο απόπλους των δυο πλοίων της «ΑΝΕΝΔΥΚ», «Σαμαριά Ι» και «Δασκαλογιάννης», που εκτελούν δρομολόγια προς και από την Αγία Ρουμέλη. Τελικά οι τουρίστες αποχώρησαν σταδιακά με άλλα πλοία μικρότερης όμως χωρητικότητας.

Λίστα πλοίων

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος έως το απόγευμα της Τρίτης είχε απαγορευτεί ο απόπλους στα πλοία:

1) Μακεδονία Παλλάς
2) Επτάνησος
3) Ταξιάρχης
4) Ιόνιαν Σαν
5) Ρένα Σ ΙΙ
6) Τζόρτζια
7) Σαν Νίκολας
8) Ηλιδα ΙΙ
9) Σάντα ΙΙΙ
10) Καπετάν Αριστείδης
11) Ελένη
12) Αλέξανδρος Κ ΙΙ
13) Αγία Ειρήνη
14) Πλατυτέρα των Ουρανών
15) Αγιος Γεώργιος
16) Εξπρές Σκοπελίτης
17) Οινούσαι ΙΙΙ
18) Νήσος Θήρα
19) Βάσος Κ
20) Λευκίμμη
21) Σαμαριά Ι
22) Δασκαλογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου